Att tänka på när du ansöker om företagslån

Att ett företag kan behöva lite finansieringshjälp är inte ovanligt – men hur fungerar ett företagslån?. Det kan gälla en utbyggnad, nya maskiner, pengar till marknadsföring och så vidare. Att ansöka om företagslån kan då vara ett av de bästa alternativen för att företaget ska kunna uppnå sina mål. Men innan du som ansöker om lånet skickar iväg ansökan finns det ett antal saker som är viktiga att du tänker på.

Bra att veta
Ett banklån kan vara det som behövs för att ett företag ska klara sig, eller för att förbättra sin verksamhet. Skulle ditt företag behöva hjälp vid investering för byggnader, maskiner, inventarier och liknande kan ett bra alternativ vara en investeringskredit. Väljer du detta kommer du, med hjälp av banken, få fastställa kreditens räntesats samt planera återbetalningen.

Hur ofta samt hur mycket du ska amortera beror på storleken på lånet/investeringen. Storleken bestämmer också när beloppet ska vara helt återbetalat. Exempel på mer långsiktiga investeringskrediter är reverslån och inteckningslån.

Leasing och avbetalning är två andra varianter av investeringskrediter.

Säkerheten
Precis som vid andra större lån krävs det att företaget har någon typ av säkerhet. När det kommer till bolag innebär säkerheten ofta företagsinteckning eller företagshypotek. Det ger en säkerhet i tillgångarna hos bolaget. Andra typer av säkerhet kan vara inteckning i fasta egendomar, som mark, byggnader, industri- eller affärsfastigheter.

När det kommer till borgen finns det olika former. En borgensman är en person som binder sig till att betala av hela skulden ifall företaget eller låntagaren inte kan göra det. Borgensmannen är vanligtvis den som äger företaget, eller ett annat bolag som är lika starkt. Det viktiga att tänka på är att om företagets lån går i borgen kan många hamna i stora problem.

Innan ett lån tas är det viktigt att bedöma återbetalningsförmågan väldigt noga, och undvik att göra jätteoptimistiska bedömningar. Det är även viktigt att företaget inte ansöker om lån för att täcka underskott eller förluster. Om du inte är säker på att det kommer gå bra för företaget framöver, undvik lån.

Borgen
Ifall företaget går i borgen innebär det att borgensmannen tar låntagarens plats ifall denne inte har möjlighet att betala tillbaka pengarna. Det gäller även om det är ett aktiebolag som är låntagaren. När du letar efter ett företagslån är det viktigt att du kollar upp vilka säkerheter som långivaren kan utnyttja ifall du/företaget inte har möjlighet att betala tillbaka pengarna.

Banken tittar på detta
Banker är väldigt noggranna när det kommer till att bedöma och granska vilken förmåga ett företag har att betala tillbaka lån. De granskar företagaren genom att kolla upp referenser, utbildning och erfarenhet. De tar även en bedömning av hur affärsplanen ser ut, om den är hållbar på ett långsiktigt sätt och realistisk. Detta gäller främst nystartade företag.

Finns det flera ägare kan banken även granska dessa personer. Din privatekonomi kan även vara någonting som påverkar företagslånet.

För företag som är etablerade kan banken vilja ta en titt på bokslut, deklaration och balansräkningen.

Bästa villkoren för företaget
Det sista du bör tänka på, och en av de viktigaste sakerna, när det kommer till att ansöka om företagslån är villkoren. Det är viktigt att du hittar lån som har de bästa villkoren för ditt företag och det pengarna kommer användas till.

Vill du låna pengar till en mer långsiktig investering är det till exempel viktigt att du inte väljer lån där de vill att du ska börja betala tillbaka pengarna på direkten. Tänk därför igenom vad du behöver pengarna till, hur snabbt du kan betala tillbaka dem och gör alltid en jämförelse mellan olika företagslån.